Saturday 28 May 2016

Könyvismertető a fordító tollából

A világbéke étrend: a legjobb vegán könyv


Idén 20 éve vagyok vegetáriánus, és 10 éve vegán. Közel 10 éve fordítok vegán irodalmat, videókat, sok éve tartok előadásokat a veganizmus különböző aspektusairól. Ezért már "szakértőnek" tekintettem magam, aki már mindent tud, amit a témában tudni érdemes. Egészen addig, amíg bele nem olvastam Will Tuttle: The World Peace Diet (A világbéke étrend) című könyvébe...


Teljesen új dimenziók nyíltak meg előttem, a könyv minden fejezete újat mondott. Rájöttem, hogy az állattartás és az azzal együtt járó mentalitás sokkal nagyobb hatással van életünkre, mint azt legtöbben - akár vegánok is - sejtjük és elfogadjuk. A könyv címe - A világbéke étrend - egyáltalán nem túlzás, sőt... Valóban ilyen horderejű dolgok dőlnek el pusztán azáltal, hogy mit teszünk a tányérunkra. Valóban bolygónkról, az emberiség sorsáról és boldogulásáról, a világvégéről vagy a világbékéről döntünk! Elképesztő, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő cselekedet hogyan hat szinte mindenre az életünkben.

A könyvnek döbbenetes erejű üzenete van, nem véletlen, hogy híres vegán szerzők, aktivisták, spirituális emberek és egyszerű olvasók is mind lelkesen ajánlják. És ami nagyon jól mutatja a könyv gazdagságát, sokoldalúságát és mondanivalójának fontosságát, hogy szinte mindannyian a könyv más aspektusát emelik ki. Fantasztikus gondolatmenetek, nagyon éles meglátások, olyan összefüggések észrevétele, amik révén például saját eddigi nézeteim is, mint egy kirakós játék darabjai, összeálltak egy koherens, logikus, teljesen összefüggő világképpé. Rengeteg "Aha!" élményben volt részem.

A könyvnek óriási erőssége, hogy Will Tuttle, egy mélyen spirituális ember úgy tud átadni egy alapjaiban véve spirituális világnézetet, hogy az teljesen természetes, elfogadható és könnyen emészthető bármilyen világnézetű - ateista, vallásos, new age, spirituális, ezoterikus beállítottságú - ember számára. Nem erőltet rá senkire semmit, mégis a legátfogóbb érvrendszert nyújtja az erkölcsi veganizmus, a könyörületes életmód mellett. Korunk millió problémájával szembesülve felüdít és reményt ad, hogy mégis van megoldás, és ezért a megoldásért mindannyian tehetünk, minden nap, a legegyszerűbb, és talán legváratlanabb módon!

Töltsd le te is, olvasd el, és terjeszd a békés és gyengéd vegán forradalom hírét!


No comments:

Post a Comment